Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

fej: Határidő BÉT

BUX határidő kifutása

A származékos szekcióban jegyzett BUX határidős instrumentumra jellemzően a közeli decemberi lejáratban a kötik a legtöbb ügyletet. A legnépszerűbb termék így évente „kicserélődik”, mivel a közeli lejárat kifut, és a helyét a következő évi decemberi lejárat veszi át. Egy BUX határidős instrumentumra 2 évig lehet kereskedni, vagyis a termék csere idején az új instrumentum már egy éve (bár kis forgalom mellett) kereskedett termék.

Lejáratkori elszámolás menete

Adott év lejárata mindig december harmadik péntekén fut ki. Az elszámolás T+1 napra történik meg. Ennek keretében a nyitott pozíciók a december harmadik péntekén esedékes elszámoló-árakon lezárásra kerülnek, az árfolyam különbözet pedig forintban elszámolásra kerül.
Az elszámolási ár számításának módját, valamint minden egyéb fontos és általános szabályt a következő táblázat tartalmaz.


Forrás: www.bet.hu

Alaptermék / Kontraktus
megnevezése
BUX
Kontraktus mérete BUX * 10 Ft
Ár meghatározásának módja BUX érték, kerekítve az Árlépésköznek megfeleloen.
Árlépésköz 0.50 index pont.
Árlépésköz értéke 5 Ft
Lejárati hónapok a) a legközelebbi március, június, szeptember, december;
b) a második legközelebbi június és december.
c) az a.) pont kivételével a két legközelebbi hónap
Megnyitási Nap a.) a lejárati hónap a.) pontjában szereplő hónapok esetében: az adott lejárati hónapot 12 hónappal megelőző lejárati hónap 3. péntekjét megelőző hétfő, amennyiben az nem Tőzsdenap, úgy az azt követő első Tőzsdenap;
b.) a lejárati hónap b.) pontjában szereplő hónapok esetében: az adott lejárati hónapot 24 hónappal megelőző lejárati hónap 3. péntekjét megelőző hétfő, amennyiben az nem Tőzsdenap, úgy az azt követő első Tőzsdenap;
c.) a lejárati hónap c.) pontjában szereplő hónapok esetében: az adott lejárati hónapot 3 hónappal megelőző lejárati hónap 3. péntekjét megelőző hétfő, amennyiben az nem Tőzsdenap, úgy az azt követő első Tőzsdenap.
Bezárási Nap Az adott lejárati hónap 3. péntekje, amennyiben az nem
Tőzsdenap, úgy az azt megelőző utolsó Tőzsdenap.
Lejárati Nap A Bezárási Nap.
Lejáratkori Elszámolóár
számításának módja
A Lejárati Nap 9:20:01 másodpercétol a másodpercenként gyűjtött első 2400 indexértékből kivéve a 15 legnagyobb és a 15 legkisebb indexértéket, a maradék 2370 indexérték számtani átlaga, az Árlépésköznek megfelelően kerekítve.
Amennyiben a Lejárati Napon 9:20:01 másodperctől az indexszámítás összesen kevesebb, mint 40 percig tart, úgy a következő Tőzsdenap(ok) indexértékeit is - az esetleges nyitó és záró indexérték(ek)kel együtt -figyelembe véve történik a számítás a fenti átlagolási és kerekítési elveknek megfelelően, 2400 indexérték gyűjtésével, a 15-15 szélsőérték elhagyásával.
Ebben az esetben az a Tőzsdenap tekintendő Bezárási Napnak, amikor a Lejáratkori elszámolóár először megképezhető.
Teljesítési mód Az árfolyam-különbözet készpénzes elszámolása forintban.
Klíringsáv 1450,0 ,- pont
Napi Maximális Árelmozdulás 2900,0 ,- pont
Kijelzés módja BUX + év (2 karakter) + hónap (2 karakter)
Kereskedés ideje A II. rész 5. fejezetében meghatározottak szerint.
Kötésegység 1 kontraktus