Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

fej: TBSZ elonyok 195x105

Tartós Befektetési Számla előnyei

Kedvező adózás, rugalmas időtáv és rugalmas befektetés (a befektetett eszközök és a futamidő akár menet közben is változtatható)

Ismerje meg a TBSZ előnyeit bővebben

A befektetések kamata, hozama, nyeresége, osztaléka után nem kell adót fizetni
A számlán elhelyezett befektetések hozama, kamata és a realizált árfolyamnyereség, továbbá az osztalék mentes a szociális hozzájárulási-, kamat- és árfolyamnyereség-, valamint osztalékadó alól.

Ügyfél nem vállal kötelezettséget
Ha az ügyfélnek a befizetés évét követő 5. év letelte előtt szüksége van a teljes megtakarítására vagy annak egy részére, akkor a számla megszűnik, és ugyanúgy, mint más, a főszámláján keletkezett nyereségnél, a TBSZ-en lévő állományából a befizetett összegen felüli részre 15%-os adót kell fizetnie, viszont a 13%-os szociális hozzájárulási adó befizetése alól mentesül. Azonban a befizetést követő 3. év elteltével ez az adómérték csak 10%, az 5. év elteltével pedig nem kell adót fizetnie. Ezen kívül a befizetés évét követő 3. év végén dönthet arról, hogy a TBSZ-en elhelyezett megtakarítását részben szeretné csak felvenni - a számla megszűnése nélkül. Tehát a normál számlához képest a TBSZ számos előnyt biztosít az Ügyfél részére.

Önálló befektetési döntés
Tartós Befektetési Számla nyitása esetén, az Ügyfél saját maga dönti el, hogy megtakarítása milyen kockázatú, milyen várható hozamú eszközökbe kerül elhelyezésre. Ez nagyobb szabadságot és átlátható költségeket jelent az öngondoskodás terén. Természetesen a befektetései összetételén a futamidő alatt bármikor változtathat.

A számlán lévő megtakarítás örökölhető
A teljes állományra az általános illetékkötelezettségen kívül további adófizetés nem keletkezik, azaz adómentesen kerülhet az örökös számlájára átvezetésre - az illetékszabályok figyelembe vételével.

Kamat-, árfolyamnyereség- és osztalékadó mentesség
Tartós Befektetési Számla segítségével Ön kamat-, árfolyamnyereség- és osztalékadómentesen tud megtakarítani.

Akár folyamatos likviditás
Ha Ön minden évben nyit TBSZ-t, és azon helyezi el megtakarítását, akkor a 6. évtől minden évben, az éppen lejáró TBSZ-en megtakarított összeghez adómentesen férhet hozzá, így folyamatos likviditásra számíthat.

Öngondoskodás bármilyen célra, kötelezettségektől mentesen
Legyen bármilyen célja is megtakarításának, érdemes azt Tartós Befektetési Számlán tartania! Ha a befizetés évét követő 3. vagy 5. év letelte előtt mégis szüksége lenne pénzére, akkor ahhoz a 15%-os adó, illetve a befizetés évét követő 4. évtől 10%-os adó megfizetésén kívüli plusz kötelezettségek nélkül hozzáférhet. A 13%-os szociális hozzájárulási adót pedig a TBSZ idő előtti felbontásakor sem kell befizetnie.


A tájékoztatás nem teljes körű. A megfelelő befektetési döntés meghozatala érdekében kérjük, hogy tanulmányozza a tartós befektetési számlával kapcsolatos jogszabályi előírásokat, adóhatósági állásfoglalásokat, valamint a Erste Befektetési Zrt. üzletszabályzatát, vonatkozó szerződéses feltételeit, valamint Díjjegyzékét. Az üzletszabályzat tartós befektetési számlával kapcsolatos rendelkezéseinek elérhetőségéről, a szolgáltatás elérhetőségének kezdő időpontjáról külön közlemény rendelkezik. A fentiekben foglaltak kizárólag tájékoztatások és nem minősülnek adótanácsadásnak, befektetési tanácsadásnak, befektetésre való ösztönzésnek, ajánlattételi felhívásnak. A fentiekben foglaltakért az Erste Befektetési Zrt. nem felelős.

Az adózási tudnivalók nem tartalmaznak teljes körű információkat. Kérjük, döntése meghozatala előtt részletesen tájékozódjon a tartós befektetési számlával (TBSZ), nyugdíj-előtakarékossági számlával (NYESZ-R) és egyéb adózási kérdésekkel kapcsolatos jogszabályi feltételekről, valamint konzultáljon adótanácsadójával. Az adójogszabályok és azok értelmezései változhatnak, az abból fakadó következményekért Társaságunk, mint az Erste Befektetési Zrt. függő ügynöke, valamint az Erste Befektetési Zrt. sem tehető felelőssé.

 

Mindent a TBSZ-ről 

Részletes bemutatás
A számlatípus ismertetése, be- és kifizetés menete, adózás

Kinek ajánlott?
Aktív kereskedőknek
Hosszútávú befektetőknek

A TBSZ előnyei
Kedvező adózás, rugalmas időtáv és befektetés

TBSZ Sajtófigyelő
Érdekes cikkek az elektronikus sajtóból

Jogszabályi háttér
Gyakran Ismételt Kérdések