Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

fej: TBSZ bemutatas 195x105

Tartós Befektetési Számla bemutatása

Mi az a Tartós Befektetési Számla?

A tartós befektetési számla (TBSZ) lényege, hogy a befektetéseire vonatkozó 13%-os szociális hozzájárulási adóra, 15%-os kamat- és árfolyamnyereségadóra, valamint az osztalékadóra vonatkozó adófizetési kötelezettség kedvezőbbé tehető, ha a TBSZ-en helyezi el befektetését, megtakarítását és e számlájáról nem vesz ki a megnyitás évét követő 3-5 évig.

Az adó mértéke, ha a befektető a befizetés évét követő:

 • 3. év végéig a befektetett összegből nem vesz ki, úgy a növekmény kedvezően adózik (10%-os adókulcs)
 • 5. év végéig a befektetett összegből nem vesz ki, úgy a növekmény nem adózik (0%-os adókulcs)

A számlanyitás évét követő 3. év vége előtti kivét esetén a 13%-os szociális hozzájárulási adó megfizetése alól mentesül, a növekmény után csak a 15%-os adót kell fizetnie.

Kivét esetében a teljes számla megszűnik - kivéve ha az a számlanyitás évét követő 3. év végén történik.

A TBSZ-en elhelyezendő összeg csak a számlanyitás évében növelhető (minimum nyitóösszeg: 25.000,- Ft), azonban minden évben új számla nyitható.

A TBSZ működése: befizetés és kifizetés

TBSZ nyitására minden évben van lehetőség. A nyitás évét gyűjtőévnek hívjuk. A gyűjtőévben (0. évben) befizetett összeg az ezt követő 3. év elteltével kedvezményes adózással (10%), míg a gyűjtőévet követő 5. év elteltével adómentesen hozzáférhető.*

A gyűjtőévet követő 5. év leteltével lehetőség nyílik arra is, hogy a TBSZ-en elhelyezett befektetésére vonatkozó kedvezményes adózás további 3, illetve 5 évre fennmaradjon. Ebben az esetben a gyűjtőévet követő 5. év elteltével elért növekmény teljes összege tőkésedik és csak az ezt követő hozamokra, nyereségre kell a TBSZ-re vonatkozó adókulcsokat alkalmazni. (Tehát e futamidő hosszabbítás esetében nincs újabb gyűjtőév, azonban további befizetés ekkor e befektetése tekintetében nem eszközölhető). Ebben az esetben a gyűjtőévet követő 5. év végén fennálló állomány úgy tekintendő, mint az ezen évben nyitott TBSZ-re befizetett összeg.

Befizetés a számlára

 • Az adott évi Tartós Befektetési Számlára befizetni (átutalni, átvezetni) csak a nyitás évében lehet (gyűjtőév), és a nyitáshoz legalább 25.000 Forint szükséges. Ezen kívül a gyűjtőévi befizetések nagyságára és ütemezésére vonatkozó megkötés nincs.
 • A számlára forint és deviza is elhelyezhető, és a számlán forint és deviza alapú befektetésekre is lehet megbízást adni.

Kifizetés a számláról

 • A TBSZ-ről először a nyitás évét követő 3. év végén lehet kifizetést kérni úgy, hogy az ne eredményezze a számla megszűnését és a kapcsolódó kedvezményes adólehetőségektől való elesést. Ilyenkor az Ügyfél nyilatkozhat, hogy a teljes összeget vagy csak részösszeget szeretné felvenni. Teljes összeg esetén a számla megszűnik, és a befektetések teljes nyeresége után kell megfizetni a 10%-os adót. Részösszeg kifizetése esetén, a kifizetett összeg arányos növekményére kell a 10%-os adót megfizetni, és legalább 25.000 forintnak kell a számlán maradnia. A ki nem fizetett rész további 2 évre meghosszabbodik. A kifizetett részt a nyitás évét követő 4. év január 1-jével átvezetjük az Ügyfél normál számlájára.
 • A nyitás évét követő 5. év utolsó napján a teljes összeg kifizetésével és a számla megszüntetésével az Ügyfél adómentesen juthat hozzá megtakarításához.
 • A fentiektől eltekintve a TBSZ nyitásától kezdve bármekkora összeg kerül is kifizetésre vagy átvezetésre / átutalásra / transzferálásra, az a számla megszüntetését is jelenti egyben.

tbsz: Befizetés - Kifizetés ábra 450

Adózás

 • A TBSZ-en elhelyezett eszközökön elért nyereség után egységes, a számlanyitástól eltelt idő hosszától függő mértékű adó-és járulékfizetési kötelezettség merül fel, függetlenül attól, hogy az eszközök egyébként kamatadó, árfolyamnyereség-adó vagy osztalékadó hatálya alatt állnak.
 • Amennyiben adókötelezettség keletkezik, az Ügyfélnek (adózónak) kell az adott évre vonatkozó adóbevallásában megállapítani, bevallani és megfizetni az adót, a számlavezető adót nem von le.
 • A tartós befektetésből származó jövedelemről, a tartós lekötés napjáról, valamint a lekötési időszak megszűnésének vagy megszakításának napjáról a jövedelem keletkezésének adóévét követő év február 15-éig küldünk igazolást.
 • Az osztalékról az osztalékfizetést megelőzően értesíteni kell a kibocsátót, hogy a jövedelemből nem kell az osztalékadót levonnia.

*A 2014-es gyűjtőévben elhelyezett összeg 2019. leteltével, 2020. január 1-én adómentesen elvihető.


A tájékoztatás nem teljes körű. A megfelelő befektetési döntés meghozatala érdekében kérjük, hogy tanulmányozza a tartós befektetési számlával kapcsolatos jogszabályi előírásokat, adóhatósági állásfoglalásokat, valamint a Erste Befektetési Zrt. üzletszabályzatát, vonatkozó szerződéses feltételeit, valamint Díjjegyzékét. Az üzletszabályzat tartós befektetési számlával kapcsolatos rendelkezéseinek elérhetőségéről, a szolgáltatás elérhetőségének kezdő időpontjáról külön közlemény rendelkezik. A fentiekben foglaltak kizárólag tájékoztatások és nem minősülnek adótanácsadásnak, befektetési tanácsadásnak, befektetésre való ösztönzésnek, ajánlattételi felhívásnak. A fentiekben foglaltakért az Erste Befektetési Zrt. nem felelős.

Az adózási tudnivalók nem tartalmaznak teljes körű információkat. Kérjük, döntése meghozatala előtt részletesen tájékozódjon a tartós befektetési számlával (TBSZ), nyugdíj-előtakarékossági számlával (NYESZ-R) és egyéb adózási kérdésekkel kapcsolatos jogszabályi feltételekről, valamint konzultáljon adótanácsadójával. Az adójogszabályok és azok értelmezései változhatnak, az abból fakadó következményekért Társaságunk, mint az Erste Befektetési Zrt. függő ügynöke, valamint az Erste Befektetési Zrt. sem tehető felelőssé.

 

Mindent a TBSZ-ről 

Részletes bemutatás
A számlatípus ismertetése, be- és kifizetés menete, adózás

Kinek ajánlott?
Aktív kereskedőknek
Hosszútávú befektetőknek

A TBSZ előnyei
Kedvező adózás, rugalmas időtáv és befektetés

TBSZ Sajtófigyelő
Érdekes cikkek az elektronikus sajtóból

Jogszabályi háttér
Gyakran Ismételt Kérdések