Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

fej: Nyesz Fiatal 195x105

Erste NYESZ-R - Hasznos információk

Amit az ERSTE NYESZ-R-ről mindenképp tudni kell!

  • Számlanyitásra a törvényi kereteknek megfelelően személyesen van lehetősége bármely Erste bankfiókban.
  • A nyugdíj-előtakarékossági számla egy értékpapírszámlát, egy értékpapír letéti számlát és egy pénzszámlát foglal magában, amelyet az ERSTE BEFEKTETÉSI ZRT-nél nyitott értékpapírszámlája nyugdíj-előtakarékossági alszámlájaként tartunk nyilván. A számlavezetési díjat az ERSTE BEFEKTETÉSI ZRT. hatályos díjjegyzéke tartalmazza. Minimális összege a jogszabályoknak megfelelően évi 2.000 forint.
  • Számlanyitáskor 5.000 forint befizetése szükséges, a további befizetések összegét és gyakoriságát Ön határozza meg.
  • Az ERSTE nyugdíj-előtakarékossági számlára befizetett összegből a jogszabályban meghatározott körben különféle értékpapírokat (pl. befektetési jegyeket, részvényeket és állampapírokat) és pénzpiaci eszközöket is vásárolhat.


Fontos tudnia, hogy a számlán tartott megtakarítás kifizetése csak akkor minősül adómentes nyugdíjszolgáltatásnak, ha Ön már nyugdíjjogosult és a kifizetés a számlanyitás utáni 10. adóévben vagy később történik. Ha azelőtt kíván hozzáférni befektetéséhez, mielőtt a kifizetés adómentes nyugdíjszolgáltatásnak minősülne, akkor:

  • ez egyben a számla megszüntetését is jelenti Társaságunknál (a Társaságunk székhelyén, valamint az Erste Bank Hungary Zrt. fiókhálózatában nyitott számlák vonatkozásában) és így
  • amennyiben e kifizetéskor a számlán lévő állomány értéke nagyobb, mint az Ön befizetéseinek, kapott osztalékainak és előtakarékossági támogatásainak összege, akkor a különbözet egyéb jövedelemnek minősül. Ezt az egyéb jövedelmet Önnek kell bevallania, valamint a személyi jövedelemadóját és az egészségügyi hozzájárulását megfizetnie; ezen túlmenően
  • arra az adóévre nézve, amikor nem nyugdíjszolgáltatásnak minősülő kifizetés történik, előtakarékossági támogatásra nem jogosult, függetlenül attól, hogy mekkora összeget fizetett be ebben az adóévben, valamint
  • a korábban kapott előtakarékossági támogatásokat (amit jóváírtak e számláján) 20%-kal növelten adóbevallásában be kell vallania és meg kell fizetnie, kivéve abban az esetben, ha a számla felmondásakor már az Szja. törvény szerinti nyugdíjra jogosult és a kifizetés a számlanyitás éve utáni 3. adóévben vagy később történik.

A fenti adókedvezmények kizárólag arra a nyugdíj-előtakarékossági számlára nézve vehetők igénybe, amelyek 2006. szeptember 1. után NYESZ-R megjelölésűek. Az erről való rendelkezését kérjük annak figyelembe vételével tegye meg, hogy csak egy számlája tekintetében rendelkezhet érvényesen e megjelölésről. Több számla tekintetében tett nyilatkozat esetében a NYESZ-R megjelölés arra a számlára vonatkozik, amelyre korábban tette meg e nyilatkozatát.

Jelen tájékoztató anyag nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak és befektetési tanácsadásnak, továbbá adótanácsadásnak.

A jelen tájékoztatóban hivatkozott előtakarékossági támogatás iránti igény az adóbevallásban érvényesíthető az ügyfél összevontan adózó jövedelmének adója (SZJA) terhére, amelyet az NAV utal át nyugdíj-előtakarékossági számlára.

A jelen tájékoztatás a kiadáskor (2013.01.02.) hatályos jogszabályokat veszi figyelembe. A nyugdíj-előtakarékossági számlára vonatkozó szabályok (így különösen az adójogszabályok, illetve azok értelmezései) változhatnak, amelyből eredő következményekért az Erste Befektetési Zrt. nem felelős. Ezért a megfelelő befektetési döntései meghozatala előtt kérjük, részletesen tanulmányozza át a Nyugdíj-Előtakarékossági Számlára és az azon elhelyezett befektetések adózására vonatkozó előírásokat, valamint az ERSTE BEFEKTETÉSI ZRT. mindenkori Üzletszabályzatáról, hirdetményeit és a vonatkozó szerződéseit.

A számpéldákban feltüntetett hozamok csak elméletiek, amelyek a szemléltetést szolgálják, és nem jelentenek jövőbeli hozamra vonatkozó hozamígéretet. Nem számolnak továbbá az esetleges piaci és jogszabályi változásokkal, tranzakciós költségekkel, számlavezetési díjakkal.

A jelen tájékoztatóban foglaltak nem teljes körűek és az Erste Befektetési Zrt. a változtatás jogát fenntartja.

 

Mindent a TBSZ-ről 

Részletes bemutatás
A számlatípus rövid ismertetése, és bemutatása

Előnyök
Olvassa el azokat az érveket, amelyek a NYESZ-R számla nyitása mellett szólnak.

Kinek ajánlott?
Érdemes korán kezdeni, de az idősebb korosztály számára is jó választás a NYESZ-R.

Számlanyitás
A számlanyitás részletei és egyéb tudnivalók