Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

 
 

Osztalék

 

Ha valaki valamely társaságban tulajdonosi részesedéssel rendelkezik, akkor a társaság alapszabálya alapján jogosult lehet arra, hogy a társaság adott évben elért adózott eredményéből meghatározott arányban részesedjék.

Az osztalék a vállalat kifizetése a részvényesei felé, amelynek mértékéről rendszerint a közgyűlés dönt. Az osztalék után a kifizető társaság automatikusan levonja az osztalékadót, amely mértéke tőzsdére bevezetett társaságok esetében jelenleg 15%. A levont adóról év végén az adott részvénytársaság küld igazolást.

Osztalékot azon ügyfeleink kaphatnak, akik szükséges adataikat (adóazonosító jel, születési név) hiánytalanul Társaságunk rendelkezésére bocsátják, és a KELER Zrt. által végzett tulajdonosi megfeleltetés után a kifizető társaság felé jelentésre kerülnek. Külföldiek esetében a kettős adóztatásról szóló egyezményeket is figyelembe kell venni.

Az osztalékfizetés tekintetében az alábbi napokat kell kiemelten figyelembe venni:

  • E-7 nap: az utolsó kereskedési nap: az osztalékfizetés esedékesség napját (E nap) megelőző 7. elszámolónapon lehet a BÉT-en utoljára osztalékszelvénnyel részvényt vásárolni.
  • E-6 nap: az osztalékfizetés esedékesség napját megelőző 6. elszámolónapon már csak osztalék szelvény nélkül lehet részvényt vásárolni, illetve ezen a napon már eladhatóak a korábban osztalékszelvénnyel vásárolt részvények.
  • E-5 nap: az osztalékfizetéssel kapcsolatos fordulónap, aki az E-5 nap végén az értékpapír tulajdonosa az jogosult az osztalékra. (Ez a részvények T+2 napos elszámolásának következménye, azaz az E-7 napon megvett értékpapír az E-5 napon lesz a vevő tulajdona)
  • E-nap: az osztalékfizetés napja.

Honlapunkról letöltheti a BÉT-en jegyzett nagyobb vállalatok éves közgyűlésének időpontjáról és osztalékfizetéséről jelenleg rendelkezésre álló adatokat tartalmazó táblázatot, amelyet folyamatosan frissítünk.

BUX 2018 osztalékfizetési információk letöltése

Utolsó frissítés: 2018.05.30.

A Budapesti Értéktőzsdén listázott vállalatokon kívül elemzőcsapatunk DAX komponensek esetén is összegyűjti minden évben az osztalékinformációkat.

DAX 2019 osztalékfizetési információk letöltése

Utolsó frissítés: 2019.03.25.

Külföldi részvények után fizetett osztalék

Értékpapírok osztalékfizetés ügyintézési díja a BÉT Azonnali Szekciójában kereskedhető részvények esetén díjmentes. Minden egyéb esetben az ügyintézés - mint kiegészítő szolgáltatás - díja a mindenkori Díjjegyzék szerinti.

Az osztalékot a kapott osztalék devizanemében írjuk jóvá, kivéve Nyesz-R számlán, ahol minden esetben Forintban történik a jóváírás.

Az adó mértéke 15%, figyelembe véve a kettős adóztatási egyezményeket*. Az EHO mértéke 14%, kivéve EGT tagállam tőzsdéjére bevezetett papíroknál. Az adót és az EHO-t a kapott osztalék jóváírásának devizanemében vonjuk. Tartós Befeketési Számlákon se adót, se EHO-t nem vonunk.

*Belföldi illetőségű magánszemély által megszerzett jövedelem esetében az adót csökkenti a jövedelem után külföldön megfizetett adó.